Komfort
Pod względem wygody grille gazowe nie mają sobie równych . Prostotę rozpalenia grilla gazowego nie da się porównać do rozpalania grilla węglowego. Wystarczy, że przekręcisz pokrętło i wciśniesz przycisk zapalarki, a po kilku chwilach możesz rozpocząć grillowanie. Wysoka temperatura oraz szybkie nagrzewanie grilla pozwolą znacznie skrócić czas przygotowywania potraw. Również czyszczenie oraz przechowywanie grilla nie wymagają praktycznie żadnego wysiłku. Przy pomocy akcesoriów dedykowanych do tych czynności zrobisz to szybko i sprawnie.
Zdrowie
Podczas spalania węgla w grillu węlowym do przyrządzanych przez nas potraw przedostają się szkodliwe związki takie jak nadtlenki,akrylamid, wolne rodniki czy benzopiren. Badania przeprowadzone przez francuskich specjalistów wykazały, że upieczenie na grillu węglowym czterech dużych steków, czterech nóżek indyka i ośmiu kiełbasek przez 2 godziny spowodowało wydzielenie się takiej samej ilości dioksyn, co przy wypaleniu 220 000 papierosów! Natomiast spalający się gaz pozostawia po sobie jedynie nieszkodliwą parę wodną. Zapach gazu jest związany z funkcją bezpieczeństwa mającą na celu z łatwością rozpoznać jego obecność. Sam gaz propan butan nie ma żadnego zapachu.
Smak
Smak grillowanych potraw nie pochodzi z węgla jak błędnie uważa wiele osób. Pochodzi on z odparowywanych z potraw tłuszczów i soków . Dzięki wysokiej temperaturze osiąganej w grillu gazowym szybko ścinamy białko oraz zamykamy pory w zewnętrznej części mięsa. Gwarantuje to kruchość i soczystość mięsa. Grill gazowy, dzięki szerokiemu zakresowi i dokładnemu pomiarowi temperatur oraz możliwości grillowania pośredniego i bezpośredniego zapewnia wiele możliwości entuzjastom grillowania.
Imperial XL S/Black
Baron 340/320
KEG
Regal S590 Pro
Baron 490/440
Crown 440
Smoke wędzarnia gazowa
Regal S490 Pro
Crown 340
Baron 590